Texas hold’em poker turnir

Humanitarni turnir u pokeru

Već tradicionalno, po treći put u organizaciji Rotari i Rotarakt kluba Niš-Medijana održaće se humanitarni Texas hold’em poker turnir.

Ljubitelji pokera spremite se…

 

Mesto održavanja: New City hotel (bivši hotel Grand)

Vreme održavanja: petak, 21.10.2016.godine u 19h

Kotizacija za igrače: 20 EUR

Kotizacija za posetioce: 10 EUR

Prevoz: Za sve zainteresovane učesnike i posetioce turnira, prevoz do hotela po promotivnim cenama obezbeđuje Eko Taxi Niš

Akciju podržali: New City Hotel Niš, Pernod Ricard Srbija, EkoTaxi Niš, Klub Gray, XLMedia, AdverCity, Auto-servis Foka Niš

Nagrade (prva tri mesta):

  1. Single malt whiskey + pehar
  2. Aged whiskey
  3. Barrique wine

 

Neke od pojedinosti koje vas očekuju na 3. humanitarnom Texas hold’em poker turniru ove godine:

  • 4 stola za simultanu igru sa po 5 igrača
  • novi špil karata na svakom stolu
  • kutija za dobrovoljne priloge
  • welcome drink za sve prisutne
  • mogućnost rebuy-a od samog starta igre u minimalnom iznosu od 1000 RSD neograničeni broj puta
  • svaka runda započinje novom raspodelom čipova

 

Pravila igre

Texas Hold’em poker se igra sa standardnim špilom od 52 karte. Postoji Dealler button, predmet koji kruži u smeru kazaljke na satu i označava ko u toj ruci treba da deli čak i ako postoji predodređena osoba za to, a ko bi trebalo da stavi obavezan ulog.

Blinds

U Teksas Hold’em-u postoje dva obavezna uloga i oni se nazivaju blinds. Igra počinje tako što dva igrača koja sede levo od Dealler button-a postavljaju obavezne uloge (takozvani small i big blind) pre početka deljenja karata. Big blind je dvostruko veći od small blind-a. Povećanje uloga na 7 minuta.

Deljenje

Nakon postavljenih uloga svakom igraču se podele po dve karte, okrenute licem na dole, tako da samo igrač kome su podeljene ima uvid u njih. Poenta igre je da svaki igrač sastavi najbolju kombinaciju sa svoje dve karte koje su mu podeljene i još pet karata koje dealler izvlači u toku igre. Ovo se kao i u običnom pokeru odnosi na najbolju petokaratnu kombinaciju, znači od ukupno sedam karata (2 u ruci i 5 koje je izvukao dealler) svaki igrač nastoji da napravi svoju najbolju petokaratnu kombinaciju, zanemarujući druge dve karte koje ne učestvuju u kombinaciji. To znači da se na kraju vaša ruka može sastojati od:

1. Vaše 2 karte i 3 karte koje je izvukao diler
2. Vaše 1 karte i 4 karte koje je izvukao diler
3. 5 karata koje je izvukao diler

Onaj ko sastavi najbolju kombinaciju je pobednik i odnosi POT. Pot je zbir svih ulaganja u toku te jedne ruke.

Prvi krug ulaganja

Kada se svim igračima podele po dve karte počinje prvi krug ulaganja. Prvi se pita igrač levo od velike blinde. Za njega kao i za sve ostale posle njega postoje tri mogućnosti:

1. Da isprati zadati ulog (u ovom slučaju velika blinda) – Call
2. Da podigne iznad zadatog uloga – Raise
3. Da odustane od tekuće ruke i vrati karte dileru – Fold

Kada su karte vraćene dileru one se sklanjaju sa strane i ne mogu se više u toj ruci koristiti.
Svaki sledeći igrač takođe ima ove tri mogućnosti s tim što ako je igrač pre njega podigao ulog iznad velike blinde (raise) onda on ima mogućnost re-raise-a, što znači raise njegovog raise-a.
Da rezimiramo, ukoliko niko nije raise-ovao pre igrača koji se pita, on ima mogućnost raise-a, a ukoliko je neko raise-ovao pre njega on ima mogućnost re-raise-a, odnosno da podigne ulog iznad uloga koji je podigao igrač koji je raise-ovao.

Flop

Pošto se prvi krug ulaganja završi, diler sklanja sa špila prvu kartu okrenutu licem na dole, koju stavlja sa strane i nju vise u toj ruci ne koristi, i postavlja tri karte na sredinu stola okrenute licem na gore. Te karte čine FLOP.

Drugi krug ulaganja

Ovaj krug ulaganja, kao i svaki sledeći, počinje od igrača koji se nalazi levo od dealler button-a. Ukoliko se on bacio pre otvaranja flopa pita se sledeći igrač do njega i tako dalje. Igrači pored gore tri opisane mogućnosti sada imaju i četvrtu mogućnost a to je Check. To znači da igrač ostaje u ruci bez dodatnog ulaganja, naravno to je moguće samo ako niko pre njega nije podizao ulog u drugom krugu ulagnja.
Kada jednom jedan igrač podigne ulog ostali mogu da rade Call (isprate taj ulog), da urade Re-raise (podignu više od predhodnika) ili ako misle da nemaju nikakvu kombinaciju sa svoje dve karte u ruci i 3 na flopu (ili im se ne isplati da čekaju još dve karte da izvuče diler) urade Fold.
Znači na kraju svakog kruga ulanja svi igrači moraju uložiti istu količinu novca u pot, sa jednim izuzetkom ukoliko neki igrač ode ALL-IN (uloži sve čipove koje ima) tada diler pravi Side Pot kojim se ograničava pot koji može osvojiti igrač koji nije imao dovoljno čipova ispred sebe za regularni nastavak ruke. Pored Side Pot-a ostaje da postoji Main Pot za koji se bore igrači koji nastavljaju sa igranjem ruke.

Turn

Nakon završetka drugog kruga ulaganja, diler sklanja još jednu kartu sa strane i izvlači četvrtu kartu na sto koju stavlja pored karata koje čine flop, tako da sada postoje 4 karte na stolu pomoću kojih igrači prave svoje kombinacije.

Treći krug ulaganja

Treći krug ulaganja počinje nakon izvlačenja turn-a gde su igrači upoznati sa četvrtom kartom i kreće novi krug ulaganja. Ovaj krug ulagaja je isti kao i predhodni.

River

Posle trećeg kruga ulaganja, još jedna karta se stavlja sa strane i izvlači se peta karta koja se stavlja pored turn-a, tako da sad na stolu imamo 5 karata sa kojima igrači mogu da kombinuju i naprave najjaču kombinaciju (plus svako po dve karte u ruci).

Poslednji krug ulaganja

Pravila su ista kao i za predhodna dva kruga. Na kraju ovog kruga svi igrači koji su ostali u igri otvaraju svoje karte i igrač koji ima najjaču kombinaciju odnosi pot.

Redolsed jačine ruku je sledeći:

1. Royal flush – 5 povezanih najjačih karata istog znaka (od A do 10)
2. Straight flush – takođe 5 povezanih karata istog znaka, ali ne najjačih
3. Poker – 4 iste
4. Full House – 2 iste (par) i 3 iste (trilling)
5. Flush (boja) – 5 bilo kojih karata istog znaka
6. Straight (kenta) – 5 povezanih karata bilo kojih znakova
7. Trilling – 3 iste
8. Dva para – 2 iste i 2 iste
9. Par – dve iste
10. High card – ukoliko niko od igrača nema ni jednu od navedenih kombinacija, gleda se ko od njih ima najjaču kartu i uzima pot. Ukoliko je ona ista kod nekih igrača, pot se deli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *