Donacija mBot robotica i edukativnih dronova za osnovne škole

Već treću godinu za redom, Rotari zajednica Srbije i Crne Gore, pored ostalih aktivnosti, nastavlja akciju 500mBot robotica i 200 edukativnih dronova za osnovne škole u Srbiji namenjenih učenicima 5. i 6. razreda. Donirana roba služi za praktično učenje programskih jezika skreč i pajton, po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije sa kojim imamo potpisan Memorandum o saradnji “Za lepšu skolu” a koja se odvija na nivou Republike.

Ove godine na spisku primaoca donacija su 154 osnovne škole iz Niša, Vlasotinca, Prokuplja, Merošine, Pirota, Babusnice, Dimitrovgrada, Bele Palanke, Vranja, Leskovca, Bujanovca, Vladicinog Hana, Surdulice, Lebana, Bosilegrada, Aleksinca, Preševa, Medveđe, Gadžinog Hana, Sokobanje, Bojnika, Doljevca, Crne Trave i Podujeva. Akciju na jugu Srbije sprovode naši klubovi iz Nisa, Pirota, Leskovca, Vranja i Sokobanje.

Istorijat akcije u Nišu:

23. mart 2023. OS Ratko Vukičević Nis, okružno takmičenje u programiranju i letenju dronovima. Učestvovalo je 11 ekipa iz Niša, Niške Banje, Vranja, Pirota, Aleksinca i Trupala.

15. Septembar 2022. Gradska kuća i Narodni univerzitet. Dodela dronova i robotića u Gradskoj kući i nakon toga obuka nastavnika- mentora iz osnovnih skola u region u prostorijama Narodnog univerziteta.

10. Septembar 2021. Gradska kuca i Narodni univerzitet. Dodela dronova za 36 osnovnih skola i seminar za nastavnike u prostorijama Narodnog univerziteta.

20. Oktobar 2020. Gradska kuca. Na sastanku sa gradskom većnicom za obrazovanje dr Marijom Ranđelović, uz podrsku gradonacelnice potvrdjena podrska Grada Niša akciji.

Cilj akcije je podizanje digitalne pismenosti ucenika i nastavnika i motivisanje da uce programiranje na atraktivan, praktican i logican nacin uz korišćenje nove moderne IT tehnologije kao priprema za dalje obrazovanje razvoj u cilju formiranja kadrova i lakseg zaposljavanja u industriji novih tehnologija.Ove godine akcija je sprovedena 19. septembra 2023. u Oficirskom domu u Nišu.

Hvala svim učesnicima na podršci i saradnji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *