PRIMOPREDAJA DUŽNOSTI NIŠ,01.jul 2017

U subotu, 1.jula 2017.  Godine u celom svetu preko 34.000 novih predsednika Rotary, Rotarakt i Interakt klubova preuzelo je dužnost od svojih prethodnika. Tada je i 540 novih Distrikt Guvernera preuzelo vođstvo od svojih prethodnika

Primopredaja dužnosti u Distriktu 2483 (Crna Gora i Srbija),  odvijala se 1.jula 2017. u predivnom ambijentu hotela „Crystal light“. Okupili smo se povodom preuzimanja jednogodišnje dužnosti predsednika u Rotari klubovima: Niš, Niš-Konstantin Veliki, Niš-Medijana, Niš-Centar, Prokuplje i Vranje. Zatim u Rotarakt klubovima : Niš, Niš-Konstantin Veliki, Niš-Medijana, Niš-Centar, Niš-Univerzitet,  Prokuplje i Vranje, kao i u Interakt klubu Niš-Konstantin Veliki.

Osim klupskih primopredaja, izvršena je i primopredaja između Distriktnih Rotarakt predstavnika,  Petra Pešića (zbog čijeg je odsustva značku predala Jovana Mitrović ) i Srdjana Baraca kao i starog i novog Guverner Distrikta 2483 (Crna Gora i Srbija), Velibora Zolaka iz Budve i Baneta Randjelovića iz Niša.

Da se podsetimo šta su protekle godine radili naš Rotari i Rotarakt klub  Niš-Medijana.

RC Niš-Medijana je, u saradnji sa svojjim Rotaraktom, organizovala četvrti humanitarni “Texas hold’em” poker turnir. Prikupljeni novac omogućiće  opremanje dečije sobe-igraonice na Onkološkoj klinici u Nišu.

U februaru i martu naš klub je organizovao i raspisao konkurs za kratku priču na slobodnu temu, na kome se do završnog datuma prijavilo nešto više od 300 učesnika. Autori najboljih priča su nagrađeni novčano, dok su se njihove priče zajedno sa pričama od još 17-oro takmičara (ukupno 20 priča) našle u našoj prvoj zbirci kratkih priča “Zavrti točak”.

U Akciji #CodeRobotić organizovane su radionice za decu za rad u programskom jeziku SCRATCH. Ova akcija, je radjena u saradnji i zajedno sa ostalim niškim klubovima.

Odlazeći predsednik  Vlada Popović, predao je lentu  dolazećoj predsednici Marijani Matić.

Akcija „Feel the Difference”, Rotarakt kluba Niš-Medijana imala je za cilj da osim direktne pomoći slepima i slabovidima, pruži zajednici priliku da se upozna ili podseti na probleme sa kojima se susreću slepi i na taj način naglasi potrebu im da se pomogne. Meniji ispisani Brajevom azbukom obezbeđeni su od strane kluba i od 26. maja 2017. bili dostupni u 5 ugostiteljska objekta u Nišu: Rock n Sports Cafe Chairski, Park Cafe New Age, Vespa Bar, Gnezdo i Saloon. U okviru akcije, organizovana je aktivnost upoznavanja građana sa akcijom. Naime,u oviru ove akcije, u Obrenovićevoj ulici u Nišu članovi Rotarakt kluba Niš Medijana pravili su kafu građanima i u razgovoru sa njima, kao i uz interaktivne aplikacije ne smart uređajima, objašnjavali osnovna pravila Brajevog pisma i ukazivali na rešenje koje akcija doniranja menija na Brajevom pismu pruža.

RAC Niš-Medijana je takođe organizovao  sportski dan, akcijom „Igrom do zdravlja”, u centru grada povodom promocije zdravog života. Cilj akcije bio je da se kroz sport, preventivu, edukaciju i razonodu skrene pažnja na važnost zdravog života i rekreacije. Akcija je obuhvatala košarkaški turnir u basketu, otvoreni trening  Zumbe fitness-a i piloxing-a, mini tenis za najmlađe sa niškim teniserima, proveru krvog pritiska, i edukaciju kroz razgovor sa studentima Medicinskog fakulteta u Nišu. Usled velike posećenosti akcije i zainteresovanosti građana, odlučeno da ova akcija preraste u višegodišnji projekat.

Odlazeći predsednik Rotarakt kluba Niš-Medijana je Nikola Foka Spirić a novi predsednik je Miljan Petrović.

Osim odlazećeg Guvernera Velibora Zolaka i dolazećeg Guvernera Distrikta 2483 (Crna Gora i Srbija) Baneta Randjelovića, skupu su se obratili i mnogi gosti sa željom da nam ova rotarijanaska godina bude uspešna. Tokom večeri obavljena je još jedna lepa i kratka ceremonija, potpisivanja Inter Country Sporazuma izmedju Srbije i Grčke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *