Pismo predsednika RI maj 2012.

Kalyan Banerjee, 2011-12 RI president, and his wife, Binota.
Kalyan Banerjee, 2011-12 RI president, and his wife, Binota.

Moja draga braćo i sestre u Rotariju,

Kada govorimo o izgradnji članstva, mi svi shvatamo da prijem novog člana u Rotari klub predstavlja samo početak našeg zadatka. Da biste učinili novog člana kluba  ozbiljnim rotarijancem, mnogo više je potrebno – i prvi korak se sastoji u pomoći novom članu da se angažuje. Svaki rotarijanac u svakom klubu treba da zna da su on ili ona  ne samo potrebni, nego da predstavljaju i uporište.

Svaki rotarijanac treba da ima zaduženje u okviru kluba – određenu ulogu. Uostalom, zašto smo u Rotariju? Mi smo tu da napravimo razliku. Da, mi uživamo u svom  Rotari služenju, ali to nije dovoljno ako želimo da Rotari učinimo prioritetom iz nedelje u nedelju, iz godine u godinu. Saznanje da imamo uticaj, da menjamo  živote – to je ono što nas tera da istrajemo, bez obzira na druge konkuretne zahteve u tom trenutku. I zato svako od nas, bez obzira koliko dugo da je u Rotariju, mora uvek da  teži da raste kao rotarijanac – da pronađe nove načine da pomogne drugima, i da donese maksimum pozitivne promene za koju je sposoban. Jer upravo je to, ono što više od svega,  čini naše služenje u Rotariju  vrednim truda.

Bez obzira da li smo novi članovi ili stari, svako od nas može naći načina da bude uključeniji u Rotari služenje – na klupskom nivou, distriktnom nivou, i šire. Akcione grupe rotarijanaca su divna prilika da se određene ekspertize ili interesi stave u funkciju na način da Rotarijance iz najrazličitijih delova okupe u zalaganju za ostavrenje zajedničkog cilja. Bilo da je vaša strast rešavanje problema vode i kanalizacije, ili mikrokrediti ili prevencija slepila – da li želite da volontirate svoje veštine u okviru stomatološke struke ili organizovati akcije davanja krvi – velika je šansa da postoji Rotari akciona grupa za vas. A ako ne, zašto je ne bi sami organizovali? Možete saznati više o Rotari akcionim grupama na www.rotary.org/actiongroups

circle

Rotari jeste i uvek je bio organizacija zasnovana na svojim klubovima. Cilj Rotary International-a nije da rukovodi svojim klubovima, već da ih poveže, informiše i podrži. Gde i kako svaki klub, i svaki rotarijanac, odluči da služi, na kraju predstavlja njihovu ličnu odluku. Dakle, pratite svoje ambicije i svoje vizije. Otvorite oči za izazove u našem svetu, i koriste snagu koju imate da kroz Rotari pronađete načine za njihovo prevazilaženje. Svako od nas ima toliko potencijala, i može da postigne mnogo, samo kada posegnemo unutar sebe  i prigrlimo čovečanstvo.

Kalyan Banerjee
RI Predsednik 2011-12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *