Pismo Predsednika RI jun 2012.

26-06-2012-b

Moja draga braćo i sestre u Rotariju,

Jun je vreme da razmislite o Rotari godini  koja skoro da je prošla, i da se radujete onoj koja će uskoro početi. Mi se osvrćemo prema onom šta smo postigli i merimo svoj napredak u odnosu na postavljene  ciljeve.  U Rotariju, možemo zastati  da razmislimo, ali nikada da uživamo na lovorikama – jer ma koliko da  smo postigli, mi smo uvek svesni koliko još ima da se uradi.

2011-12 godina je  period značajnog napretka. Binota i ja smo imali tu  sreću da  posetimo  različite delove Rotari sveta i  vidimo mnoge načine na koje Rotarijanci posežu unutar sebe da bi prigrlili čovečanstvo. U Južnom Sudanu, upoznali smo  rotarijanace koji su rešeni da naprave razliku, uprkos ogromnim izazovima. Humanitarni problemi u toj zemlji su ogromni, a počinju sa najosnovnijim: U ovom trenutku, Južnom Sudanu  nedostaje makar jedna funkcionalna bolnica. Uveren sam da će u narednoj godini, rotarijanci širom sveta uspeti do  dospeju do naše najnovije  Rotari zemlje i pruže neophodnu podršku i pomoć.

U Ugandi, bio sam oduševljen i dirnut  brojem vladinih ministara i funkcionera rotarijanaca, koji nastoje da ideale Rotarija sprovode u svojim poslovnim i privatnim životima.  U Katmanduu, jako me je obradovala činjenica da su se zemlje jugoistočne Azije – Bangladeš, Butan, Indija, Maldivi, Nepal, Pakistan i Šri Lanka – zajedno zavetovale da u potpunosti iskorene  nepismenost u regionu do 2017.

Na Fidžiju i Vanuatuu  u Južnom Pacifiku, bio sam dirnut akcijom rotarijanaca  koja je usmerena na smanjenje  smrtnosti dece i obezbeđivanje sigurnog smeštaja. U Abu Dabiju, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, bio sam oduševljen  izjavom Sheikh Nahayan Mubarak Al-Nahayana, ministra visokog obrazovanja i naučnog istraživanja: “Mi se žarko radujemo osnivanju prvog  Rotari  kluba na ovim prostorima” A u Valdiviai, Čile , kao i blizu Južnog pola,  Binota i ja smo bili zatečeni trudom koji ulažu rotarijanci u radu sa decom koja pate od mentalnih poremećaja.

Ali najviše od svega, naša srca je dirnula dobrodošlica koju smo dobili širom sveta – kao i prizor tolikog broja rotarijanaca koji žive Rotari ideal, i koji su izabrali da posegnu unutar sebe kako bi prigrlili čovečanstvo. Zahvaljujem vam na prilici da vam služim kao predsednik, i unapred se radujem zajedničkom radu na  Izgradnji mira kroz služenje

Kalyan Banerjee
RI Predsednik 2011-12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *