Pismo predsednika RI april 2012.

RI-april

Moja draga braćo i sestre u Rotariju,

U ovom broju ćete čitati o tome šta Rotari čini u borbi protiv jedne od najaktuelnijih humanitarnih kriza sa kojima se danas suočavamo: gladi. Svima je poznato da kada govorimo o nestašicama hrane, problemi sa kojima se suočavamo su skoro uvek lokalni. Postoji više nego dovoljno hrane proizvedene u našem svetu da nahrani sve ljude u njemu. Problem je dopremiti hranu tamo gde je to potrebno,  kao i  u pomaganju  ljudima u najsiromašnijim regionima da ostvare bezbednost hrane.

U mnogim delovima sveta, obezbeđenje poljoprivredne prakse je  jedini način nabavljanja hrane, a nekoliko meseci lošeg vremena, ili čak jedna oluja, može da znači katastrofu. To je nažalost takođe i slučaj sa delovima  sveta gde su zalihe hrane najnesigurnije i to je obično populacija koja dobija najmanje pažnje kada se  katastrofa desi.

Ali, ovo je jedna od najvećih prednosti Rotarija: naše lokalno prisustvo u mnogim delovima sveta, i naša sposobnost da vidimo i reagujemo na krize kada se one dese. Važnije od toga je, međutim, naša posvećenost dugoročnom pristupu rešavanja osnovnih uzroka gladi. Postoji mnogo toga što svi mi u Rotariju možemo da  uradimo po pitanju globalnog problema gladi, ali kao i uvek, mi se oslanjamo na rad lokalnih Rotarijanaca da dovedemo pomoć tamo gde je najpotrebnija.

RI-april-2

I nema dvoumljenja da je, kada gledamo na svet danas u pogledu siromaštva, gladi i ekstremne materijalne nemaštine, mesto koje zahteva prioritetnu pomoć Afrika – zbog čega je Afrika upravo mesto gde treba da radimo na proširenju.

Reach Out to Africa inicijativa Rotarija je usmerena na proširenje Rotari klupskog članstva u Africi, mobilisanju lokalnih rotarijanaca da se bave lokalnim potrebama i da se podigne svest o problemima u Africi među rotarijancima razvijeih zemalja. To je samo jedan od načina za povezivanje ljudi kojima treba pomoć sa ljudima koji žele da pomognu, ali ne  znaju odakle da počnu.

Nema sumnje da su prepreke za globalnu bezbednost hrane sve značajne. Ali one nisu nepremostive i Rotari model je verovatno jedan od najperspektivnijih strategija razvoja, ako nastavimo naš rad na  izgradnji Rotarija kao sve efikasnijeg sredstva globalne promene.

Kalyan Banerjee
RI Predsednik 2011-12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *