Projekat CodeRobotic

Još jedan projekat je na pomolu pod imenom #CodeRobotić i namenjen je najmlađoj populaciji, deci od V do VIII razreda.

Kako smo svi svesni činjenice da je programiranje posao budućnosti i da u svetu počinje da se uči veoma rano, zato su Rotari klubovi iz Niša i nevladina organizacija Nauči me napravili inovativan program rada kroz projekat #CodeRobotić! On se sastoji se od niza radionica na kojima osnovci od V do VIII razreda uče programiranje u programskom jeziku Scratch, kao i algoritamski način razmišljanja korišćenjem robota.

Šta sve može robot?

Deca će naučiti da programiraju robota i da ga nateraju da se kreće, pomera ruke i noge… Neke od akcija koje robot može da izvede, a prikazane su na promocije u Deli prostoru, su izvodjenje sklekova, pravljenje špage, poklanja se publici ili pleše uz Opa gangnam style… To je ono što smo sami videli, a koje su njegove prave mogućnosti, pitali smo Džona Kartera, vlasnika kompanije Edbot koja pravi edukativne robote.

„Pa, robot tehnički nema nikakva ograničenja po pitanju toga šta sve može da radi. Ima 16 servo motora u sebi, a svaki od tih 16 serva može da bude unapred programiran tako da se može individualno kontrolisati svaki od njih. Međuitim, jednom kad pokreneš humanoidnog robota koristeći pokrete komandi individualnih serva, vrlo brzo naučiš da je kinestetika veoma komplikovana. Tako da ako je pitanje koje su granice, ima dva nivoa: jedan je onaj bez ograničenja, a drugi je onaj praktični nivo sa ta 42 različita pokreta. A ono što mi radimo je da pružamo softver koji će kontrolisati svih 16 serva, ali isto će tako izazivati rad ova 42 predprogramirana pokreta koristeći programske jezike koje podučavaju u školama.”

 

Promocija projekta

coderobotic-u-deli-prostoru

Početna faza svakog projekta je njegovo planiranje i predstavljanje javnosti koje je održanou Deli prostoru. Na ovoj promociji  se našao veliki broj kako roditelja i profesora tako i zainteresovanih mlađih gostiju, koji su pokazali veliku zainteresovanost za inovativan kurs poput ovog.

Očigledno je da deca žude za otkrivanjem svojih veština, interesovanja, pa čak i samo nečega što do sada nisu probali, i zato je cela ova priča i pokrenuta – kao mogućnost za njih da budu deo inovativnog obrazovnog projekta gde će, uz puno druženja i zabave, dosta i naučiti, a možda i pronaći sebe u programiranju kao nekoj kasnijoj profesiji. – rekao je Milan, ispred Nauči me.

Sa druge strane, Nikola Pejović, predstavnik niških Rotary klubova, je istakao koliko je značajno za decu da nauče da razmišljaju algoritamski, i o tome kako je ovaj način učenja jako popularan u razvijenim zemljama.

Naravno, deca će učetvovati u jednom krajnje inovativnom projektu koji nije viđen na našim prostorima.

coderobotic-u-deli-centru

 

Projekt menadžment se odvija na nivou zajedničkog projektnog tima sastavljeno od članova niških Rotari klubova i organizacije Nauci me. Postoji tendencija da ovo bude samo početak jednog šireg programa obuke mladih, te se planiraju i budući projekti koji bi bili namenjeni deci nekog drugog uzrasta.

Ono što je bitno za ovaj projekat je:

  • Radionice su besplatne,
  • Dešavaju se jednom nedeljno u prostoru „Deli“ u Davidovoj ulici,
  • Obezbeđena je sva neophodna oprema za rad sa decom,
  • Predznanje iz programiranja nije potrebno,
  • Potrebno je popuniti prijavu i objasniti razloge za učestvovanje u ovom projektu.

Akciju su podržali:

  • Kompanija Edbot
  • Kompanija Future Forward
  • Gradska opština Medijana

U okviru projektnih aktivnosti, pored radionica biće ogranizovana i jedan izlet iznenađenja!!!

coderobotic1

 

Prijave za projekat

Ako vas je ovo zainteresovalo, onda ne gubite vreme. Prijavite se odmah jer je ostalo još malo vremena. Prijave su otvorene do 10.februara na OVOM LINKU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *