Poseta Rotari kluba Vladimir iz Rusije

RK_Vladimir_u_Nisu_1

Osmog oktobra 2012. godine smo imali čast da ugostimo četvoro rotarijanaca iz Rotari kluba Vladimir iz Rusije. Gosti su nam bili Galina Lavrova, Elena Baklanova, Vladimir Musatov i Aleksandar Šinokovič. Gospođa Galina je asistent Guvernera distrikta i jedan od osnivača ovog rotari kluba a gospodin Aleksandar je dolazeći predsednik.

Oni su u Srbiju došli na poziv RK Zaječar što je i uvod u bratimljenje ova dva kluba. Goste nam je dopratio naš prijatelj i past predsednik RK Zaječar Danilo Guberinić.

RK_Vladimir_u_Nisu_2

Iskoristili smo priliku da se pokažemo kao dobri domaćini. Iako smo imali samo jedan dan na raspolaganju uspeli smo da gostima pokažemo moge destinacije i spomenike kulture Grada Niša. Doduše, d bi se sve stiglo, moralo je malo i „da se potrči“.

RK_Vladimir_u_Nisu_3

Posle šetnje za goste je organizovan relaksacioni tretman u „SPA centru“ u Niškoj Banji. Čini se da im je ovo najviše i prijalo. Ručak je takođe bio „na brzinu“  koliko god onakva hrana svakako spada u kategoriju „Slow food“.

U popodnevnim časovima nas je u VIP salonu gradske kuće primio gradski većnik Branislav Ranđelović. Naš veliki prijatelj i aktuelni sekretar distrikta.

RK_Vladimir_u_Nisu_4

RK_Vladimir_u_Nisu_5

Vladimir je grad slične veličine Nišu pa je i zajedničkih tema bilo puno. Od gradskih problema, privrede do
univerziteta, Rotarija i ostalih tema. Na kraju su razmenjeni pokloni. Gospodin Branislav je sa zadovoljstvom prihvatio da bude i gost na našem sastanku koji je bio nekoliko sati kasnije.

RK_Vladimir_u_Nisu_6

Iz gradske kuće, goste smo prošetali po centru grada. Naročito im je bio zanimljiv specifičan spomenik Kalči na platou ispred Kazandžiskog sokačeta. Slikanje je bilo neizostavno.

RK_Vladimir_u_Nisu_7

I pored toga što je bio ponedeljak, u ime dragih gostiju smo pomerili sastanak kluba i održali ga te večeri umesto sutradan. Sastanku su pored gostiju iz Rusije, gradskog većnika i  rotarijanaca prisustvovali i mnogobrojni prijatelji Rotarija kao i kandidati za članstvo u našem klubu.

RK_Vladimir_u_Nisu_8

Razmenjeni su i pokloni a među njima, u skladu sa tradicijom naše dve zemlje, šljivovica i vodka. Doduše, rakija je bila u boci oblika statue Stefana Nemaje da bi goste podsetlila da su bili u gradu u kome je srpski veliki župan potpisao sporazum sa nemačkim carem Fridrihom Barbarosom 1178 god.

RK_Vladimir_u_Nisu_9

RK_Vladimir_u_Nisu_10

Druženje se nastavilo uz jelo i piće do duboko u noć, a sutradan smo goste otpratili do RK Morava u Ćupriji gde su naši gosti nastavili svoje putovanje po Srbiji.

Dobili smo poziv da se naredne godine priključimo delegaciji rotarijanaca iz Srbije i posetimo  njihov klub i Rusiju. Verujem da če do te uzvratne posete i doći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *