Pismo predsednika RI mart 2012.

Moja draga braćo i sestre u Rotariju,

U prvoj poruci koju sam napisao za ovaj časopis, u julu prošle godine, citirao sam Mahatma Gandija, koji je rekao: “Morate biti promena koju želite da vidite u svetu.” I u narednim mesecima, imao sam neverovatnu priliku da putujem širom Rotari sveta i vidim kako Rotarijanci svuda ove reči pretaču u život.

Kalyanda-Binotaji

Stvaranje pozitivne promene znači, u najjednostavnijem smislu, korišćenje sopstvenih znanja i sredstava u rešavanju problema. Ali kada govorimo o rešavanju humanitarnih problema na realan i dugotrajan način, znanje, ideje i resursi nisu dovoljni da obezbede rezultate. Moramo se setiti još nečega što je jednako važno: održivost.

Održivo rešenje je ono koji će nastaviti da funkcioniše čak i kada rotarijanaca koji su ga predložili ili omogućavali, više ne bude. To znači da, iako je projekat možda izvorno potekao iz Rotarija, zajednica može preuzeti vlasništvo nad njim. To, naravno, znači da kada se pokvari deo na pumpi za vodu, u zajednici će postojati ustanovljnjna procedura za popravku i održavanje, koju sprovodi sama zajednica, bez daljeg pribegavanja Rotariju.

Prvi korak ka održivosti je razumevanje potreba – na primer, problem goriva za kuvanje je opšti problem u većini zemalja u razvoju. U mnogim regionima, solarne pećnice su odlično rešenje: One su jeftine, oslanjaju se na izvor energije koji je besplatan, ne zagađuje okolinu i neiscrpan je, pećnice su jednostavne za upotrebu i održavanje.

Ali pre nego što zakoračitmo u zajednicu i pokušamo da se reši problem goriva solarnim pećnicama, moramo da u potpunosti razumemo situaciju – i sagledamo je u širem kontekstu, izvan problema koji vidimo. Možda lokalne namirnice treba kuvati na temperaturi višoj od one koju solarna rerna može da pruži. Možda je oblast vetrovita i solarne pećnice bi bile oduvane. Možda je tradicija u datoj oblasti da se započne sa kuvanjem pre zore, što, naravno, ne možete da uradite sa solarnom pećnicom. Ovo su pitanja koja vam, jednostavno, možda ne bi pala na pamet, a koja bi ubrzo mogla dovesti do toga da se solarne peći koriste za krpljenje krovova ili za zaštitu hrane za stoku od vlage, umesto za kuvanje.

Ako se trudimo da donesemo promenu, nije dovoljno reći “Moj način je bolji način.” Mi treba da slušamo i posmatramo, ne samo da razgovaramo Možemo samo da pomognemo drugima ukoliko pristupimo otvorenog uma – i sa znanjem, zalaganjem i upornošću da ispunimo ono što obećavamo.

Kalyan Banerjee
RI Predsednik 2011-12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *