Pismo guvernera D-2483 avgust 2012.

25-09-2012-IMG_0579

Dragi prijatelji u Rotariju,

Letnji meseci u Rotariju: juli – mesec pismenosti i humanosti i avgust – mesec članstva i širenja Rotarija, na ovim prostorima imaju svoju specifičnost – „letnja šema“. Iz ugla Rotary International takav „izum“ ne postoji, jer obaveza nedeljnih sastanaka rotari klubova ne poznaje odstupanja tokom leta, a i mesto na kome se okupljamo je informacija mnogim rotarijancima iz inostranstva, koji često letujući ovde, žele da sretnu svoje prijatelje.

Sa druge strane, upravo ovako relaksirano okupljanje i druženje je jako potrebno našem distriktu u kome je prisutan stalni izazov smanjenja broja članova, a samim tim i rotari klubova.

Pomiriti ova dva suprostavljena zahteva ipak je moguće. Moramo se bolje informisati, a i voditi računa o rotarijancima iz sveta koji nas posećuju.

Početak ove rotarijanske godine bio je, kao i uvek, praćen brojnim primopredajama predsedničkih funkcija. Poslednjeg dana juna okupljali smo se i u Brankovini (RC Valjevo) i na Kelebiji (RC Subotica) i nastavili sa brojnim drugim primopredajama u klubovima.

Međudistriktna regata „Tisom do Segedina“, organizovana po prvi put, demonstrirala je svu opravdanost te akcije. Bilo je sjajno i kod Moce Dragića, kao i u Senti, Kanjiži. Ovogodišnji uspeh je preporuka za sledeću godinu.

Na Paliću, 19. jula, u organizaciji rotarijanaca i sportskih radnika, a posebno Martina Paloša, otkrivena je spomen ploča na spomeniku Lajošu Vermešu – sportisti i vizionaru olimpizma. Bila je to prilika da se više čuje o Rotariju u sredini u kojoj služimo. Brojni kontakti sa diplomatskim predstavništvima su još jedan vid našeg povezivanja i spoznaje da Rotari deluje na ovim prostorima.

Summer Party u Budvi bio je prava prilika da se rotarijanci Crne Gore i Srbije sretnu u relaksiranoj atmosferi. Uz specijalitete čuvenog Krsta i muziciranje Joce otvorene su teme koje bi morale da nas povezuju, a koje još nisu rešene.

Avgust, kao mesec članstva i širenja Rotarija, je prilika da dodatno sagledamo teme za seminar o članstvu koji je planiran za oktobar ove godine. Dve teme će dominirati:

– Zašto podaci govore da je u poslednje vreme 16 rotari klubova osnovano u junu, često na brzinu i van propisanih procedura Rotary International ?
– Kako zaštititi postojeće članstvo, da ne ponesemo epitet „protočnog bojlera” (1.450 aktivnih članova : 1300 terminiranih članova)

Naš sadašnji Distrikt 2483 predstavlja organizaciju od skoro 2.000 članova – 64 Rotari kluba, 22 Rotarakt kluba i 2 Interakt kluba. Rotari na ovim prostorima upravo slavi 20 godina od ponovnog reosnivanja!

Stabilnost i jačina jedne organizacije ogleda se i u delovanju ali i u formalnoj strani. Vreme je da krenemo sa formiranjem dokumentacije, portfelja distrikta, adresara, arhive, … Sve ovo potrebno nam je i za operativni rad ali i za one koji dolaze iza nas. Svesan sam da nešto što nije stvarano 20 godina, ne može da se uspostavi za samo jednu godinu. Arhiv predratnog Distrikta 77 broji više od 3,3 metra registratora (fond 100) !

Pozivam predsednike i sekretare Rotari klubova, kao i moje asistente zadužene za pojedine klubove da pomognu u ovom poslu. Sa više ruku, organizovano, može mnogo toga da se ostvari.

Vaš u Rotariju uz Mir kroz Služenje,

Nikola Obradović, Distrikt Guverner 2012-2013
Rotari Distrikt 2483 – Srbija i Crna Gora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *